Wiecie,że w lasach pojawiły się grzyby?To świetna okazja aby wybrać się na spacer i zebrać te wspaniałości które daje nam natura.Uwielbiam grzyby za ich smak i aromat i nigdy nie myślam,że mają tyle wartości odżywczych po prostu lubię łączyć przyjemne z pożytecznym.Zastanawialście się jak to idzie w parze z dietą czy warto wprowadzać grzyby do diety?
WARTOŚCI ODŻYWCZE GRZYBÓW
Utarło się stwierdzenie,że grzyby są niepełnowartosciowym posiłkiem i nie zawierają żadnych składników odżywczych.Co więc zrobić z tymi wspaniałościami znalezionymi w lesie?Czy na prawde nie warto ich spożywać bo są ciężkosrawne?BZDURA!Trzeba tu wyrażnie zaznaczyć,że grzyby zawierają składniki odżywcze.W większości składają się z wody i są produktami niskokalorycznymi,są również bogatym źródłem minerłów tj:magnezu,potasu czy żelaza oraz witamin szczególnie z grupy B. Woda stanowi ok 80-90% grzyba,białka 5-7% są one bardzo cenne dla ludzkiego organizmu gdyż produkują aminokwasy których organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie,sole mineralne ok. 1%,tłuszcze w niewielkich ilościach.
Grzyby, ze względu na dużą ilość wody, białka z aminokwasami egzogennymi oraz minimalną zawartością tłuszczu, stanowią idealne urozmaicenie diety odchudzającej..A więc jeśli się kiedyś zastanawialiście czy grzyby mają jakieś wartości odżywcze to już wiecie że mają i warto je wprowadzać do diety.
Musimy jednak pamiętać,że grzyby magazynują szkodliwe substancje dla nas ze środowiska więc nie zbierajmy ich rzy ruchliwej ulicy czy w miejscach zanieczyszczonych i zwróćmy bardzo dużą uwagę czy gatunek znalezonego grzyba jest jadalny-jesli nie wiemy lepiej go zostawić.
ŚWIEŻE CZY SUSZONE?
Świeże grzyby doskonale nadają się do sosów,zup czy przekąsek natomiast suszone często używane są do bigosu,mięs czy farszu a to tylko dlatego że zostawiają bardzo intensywny zapach i to właśnie w nich znajduje się więcej składników odżywczych.
Musimy równiż wrócić do tego dlaczeo grzyby są ciężkostrawne?Są zdudowane głównie z chityny będącej wielkocukrem któego nasz organizm nie jest w stanie rozłożyć.Dlatego nie podajemy ich dzieciom a także powinny ich unikać osoby które mają problemy z układem trawiennym czy wątrobą.Z doświadczenia wiem,że bardzo cięzkostrawnym grzybem są kurki i nasz organizm ma duży problem żeby je strawić.
Grzyby stanowią bardzo dobre urozmaicenie posiłku nadają potrawą niesamowity smak i aromat są również mało kaloryczne (35 kalorii w 100 gramach grzybów świeżych, ponad 200 kcal w 100 gramach grzybów suszonych)Zdrowy,dorosły człowiek może bez problemu wprowadzić je do swojej diety.
A jak jest z Wami,lubicie grzyby?Bo ja ubolewam,że w tym roku już się wybiorę na grzybobranie.
nie lubię zbierać grzybów, ale zajadać się nimi bardzo!!!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie uwielbiam je zbierać i jeść też :)
Usuńnoooo ja też bym z przyjemnością na grzyby poszła ale Wiesz dobrze, że u nas grzybków brak póki co. buuu:(
OdpowiedzUsuńA już właśnie się pojawiły :)
UsuńUwielbiam grzyby, ale boję się ich jesć...
OdpowiedzUsuńDlaczego się boisz? Jeśli nie masz problemów z wątrąbą ani jelitami nie ma czego się bać :) Na prawdę warto je wprowadzać do diety.
UsuńUwielbiam: szukać, zbierać i jeść :D
OdpowiedzUsuńNo i bardzo dobrze!Nie dość,że czerpiemy przyjemność z ich zbierania to jeszcze dają nam tyle wartości odżywczych :)
UsuńUwielbiam zbierać grzyby - choć musze uważać, bo wszystkich nie znam, więc zbieram tylko te, które znam i jestem ich pewna. Za to jeść nie za bardzo je lubię, jak już to kurki i pieczarki, ewentualnie sowy :) No i trzeba pamiętać, żeby starać się nie jeść grzybów krótko przed snem, bo mogą nas boleć brzuchy w nocy!
OdpowiedzUsuńTak to prawda przed snem ich lepiej nie jeść! U Was pewnie jest ich sporo co?Ja właśnie bardzo lubię ale nie mamdla kogo ich przygotowywać bo mąż to ewentualnie zje pieczarkę.
Usuń