Bardzo długo się zastanawiałam co zrobić,żeby mąż codziennie do pracy miał świeże bułki a żeby nie zrywać się z łóżka o 7 rano i lecieć do sklepu...Jeszce nie dawno nie było tego problemu,Młody spał więc jechałam a nawet jak nie spał to jechał ze mną ale przyszła zima i strasznie nie chce się tak wcześnie rano z domu wychodzić.Więc co tu zrobić?No jak to co!Upiec samemu prawdziwe domowe bułki.
Tego dnia wypróbowałam parę przepisów ,tu dodałam tam odjęłam i wyszło to co chciałam-domowe bułki takie jak to się kiedyś jadło prosto z sąsiedniej piekarni.
A wiecie co jest najlepsze po dwóch dniach smakują tak samo dobrze a jeszcze lepsze są gdy zamrozimy a potem wsadzimy na chwilę do piekarnika.
Takim o to sposobem mąż ma codziennie świeże domowe bułki,może i Wy spróbujecie?
PRZEPIS
Drożdże- 12gram
Cukier - 2 płaskie łyżeczki
Mleko - 1 szklanka (podgrzane)
Mąka - 0,5 kg
Sól - 1 płaska łyżeczka
Masło - 20gr (miękkie)
1 jajko
Drożdże zasypać cukrem dodać 50ml mleka i 2 łyżki mąki.Wszystko dokładnie wymieszać tak żeby drożdże się rozpuściły i odstawić na chwilę.W misce wymieszać resztę składników:mąkę, sól potem dodać jajo masło i drożdże.Dodajemy resztę mleka(nie musimy wykorzystać całego) tak aby ciasto stało się gładkie i sprężyste.Przykrywamy ciasto i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie formujemy kuleczki ok 60g. każda (mi wyszło 10 szt.) układamy na blachę wyłożoną papierem i grubo wysypaną mąką.Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na jakieś 40-50 min.
Żeby nasze bułeczki wyglądały jak trzeba więc miały przedziałek to tępą stroną noża robimy go prawie do samego dołu bułeczki.
Piec przez 15 minut w temperaturze 200stopni.
SMACZNEGO!!
Na pewno wypróbuję. Uwielbiam świeże bulki, ale nie lubię chodzić rano do sklepu ��
OdpowiedzUsuńTo właśnie tak jak ja dlatego trzeba było znaleźć sposób.
UsuńDzięki, na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNa prawdę warto 😃
UsuńU nas to mąż przed pracą jedzie z rana do sklepu i kupuje pieczywo, więc sama mam problem z głowy :) Ale takie domowe bułeczki to fajny pomysł - zawsze super świeże i na pewno zdrowsze niż kupne, bez tony ulepszaczy i spulchniaczy :)
OdpowiedzUsuńDokladnie o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Warto czasem się poświęcić 😃
UsuńZabieram się już od 2 lat by zrobić samej bułki, ale ciągle mam lenia i nie chce mi się. Na tłusty czwartek robiłam pączki, to może teraz w końcu się skuszę i zrobię bułki :) Przepis odpisuję i wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo do dzieła kochana bo na prawdę warto i daj znać czy smakowały !
UsuńMoja mama często takie robiła, uwielbiam je. ;)
OdpowiedzUsuńMy też bo są pyszne :)
Usuńdzięki CFi kochana, tego szukałam właśnie. Jutro piekę :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę mam nadzieję,że będą smakowały tak jak nam.SMACZNEGO :)
UsuńDziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Pozdrawiam
UsuńMuszę wypróbować :-))
OdpowiedzUsuń